I. (Mihai Eminescu - "Din valurile vremii…")
1. Sinonime: stravezie = diafana, transparenta, palida; umbra = fantasma; noianul = abisul, imensitatea, adancul; zadarnic = inutil
2. Rolul virgulei in versul: "Sa te ridic pe pieptu-mi, iubite inger scump":
- marcheaza vocativul "iubite inger scump";
- reliefeaza cezura (procedeu artistic = pauza ritmica in interiorul versului, pe care-l desparte in doua emistihuri, pentru a sustine cadenta poeziei)
3. Sens conotativ cu substantivele "lacrima" si "a incalzi": *Iubirea ei a fost doar lacrima si suferinta. *Abia dupa ce m-a tradat, mi-am dat seama ca am incalzit un sarpe la san.
4. Expresii/locutiuni: a fi cu inima impacata; a avea inima de piatra; a nu avea pe cineva la inima; a-i rade inima; a muri de inima rea;
5. Tema iubirii; tema timpului; motivul visului
6. Poezia este o confesiune lirica scrisa la persoana I singular, definind lirismul subiectiv. Ca majoritatea poeziilor erotice eminesciene, aceasta creatie exprima nefericirea eului liric pentru iubirea pierduta si amintirea plina de tristete pe care indragostitul si-o readuce in memorie: "In trista amintire a visului frumos…".
7. Figura de stil: "iubite inger scump" - "iubite" adjectiv cu tenta de vocativ care denota aproprierea afectiva a invocatiei, "inger" fiind o metafora hiperbolizanta, in final epitetul "scump" punand in valoare intensitatea sentimentului de iubire si frumusetea divina a femeii.
8. Trasaturi romantice:
- iubirea neimplinita;
- iubita-inger;
- motivul visului;
- nefericirea indragostitului din cauza pierderii iubirii;
- dezamagirea eului liric, aflat mereu in cautarea idealului de iubire
9. Titlul reprezinta o revelare a motivului trecerii timpului, amintirile aduse din valurile vremii impresioneaza prin pregnanta detaliilor, sunt dulci ca spuma valurilor, dar cu timpul isi diminueaza din amplitudine si se pierd in marea prezentului. Punctele de suspensie sugereaza nostalgia eului liric pentru zadarnicia sperantei ca iubita se va intoarce: "Zadarnic dupa umbra ta dulce le intind: / Din valurile vremii nu pot sa te cuprind".
10. In prima strofa este evidentiat sentimentul insingurarii poetului, al indepartarii de iubire, prin evocarea timpului care a trecut implacabil. Eul liric aspira catre o iubire ideala, atitudinea poetica ilustrand dorinta indragostitului de a trai pe deplin sentimentul de iubire. Ca in majoritatea poeziilor erotice eminesciene, eul liric realizeaza un scurt dar sugestiv portret al iubitei, folosind epitete si comparatii: "bratele de marmur", parul lung, balai", "fata stravezie ca fata albei ceri", "zambetul […] dulce". Frumusetea unica a fetei este conturata printr-o metafora inedita: "Femeie intre stele si stea intre femei". Nostalgia si nefericirea neputintei de a-si implini fericirea reies din  ultimele versuri: "Si intorcandu-ti fata spre umarul tau stang/ In ochii fericirii ma uit pierdut si plang". Este prezent si epitetul "dulce" specific poeziei eminesciene. Eminescu alcatuieste si un scurt portret al iubitei care are: "parul lung, balai:, "fata stravezie", "zambetul dulce".